DIPLOMERAD SPORTSTRATEG

Diplomerad sportstrateg 2021

OM UTBILDNINGEN

Känner du också att idrottsbranschen är komplex? Du förväntas kunna allt.

Vill du få hjälp hur du ska förstå hur värdekedjan ser ut, vilka trender du ska ha koll på och lite till?

All utbildning är bra sägs det, och denna utbildningen är framtagen för dig som vill få nya kunskaper och nya metoder med syfte att utveckla din egen arbetsroll samt er verksamhet under kommande år.

Diplomerad Sportstrateg är en bra utbildning för dig som vill få en heltäckande bild hur idrottsindustrin fungerar. Oavsett vilken roll du har så kommer du kunna utveckla ditt synsätt för idrotten, hur den fungerar, vad den innehåller och vilka drivkrafter som styr. Helt enkelt en överblick av idrottsindustrin, den digitala utvecklingen och hur varumärken och rättigheter fungerar.

VEM BÖR DELTA?

Denna utbildning genomföras digitalt över hela landet. Utbildningen riktar sig till personer som jobbar med eller mot idrotten eller att du vill in i idrotten. Du fyller på med kunskap, tips och idéer och får möjlighet till utvecklande erfarenhetsutbyte. Allt för att du ska bli ännu tryggare i din roll inom idrotten – och kunna utveckla dig och leda din verksamhet och utvecklas tillsammans på längre sikt.

Syfte

Utbildningen syftar till att ge dig nya perspektiv, kunskaper och metoder som kan omvandlas till nya intäkter och kontakter och förståelse för idrottsbranschen.

Om oss

Vi som har tagit fram utbildningen till Diplomerad Klubbchef har varit verksamma inom kunskapsförmedling många år både nationellt och internationellt.

Huvudansvarig för utbildningen är Magnus Roos som varit verksam sedan 1990 i bolag som Sponsor Strategi, S-Comm Inc och Sport Business Group Ltd och grundat Sportseminarier som förmedlar kunskap och affärsnätverk. Magnus har även skrivit två böcker inom sport marketing och management.

Moderatorn och programansvarig är Jakob Wikenstål – Projektkoordinator & sportentreprenör. Jakob har arbetat med bl.a. IF Stockholm Open, Nordea Masters, Fotbolls EM 2016, Tonsser, Ishockey VM 2018, Svenska Triathlon Cupen, Handbolls EM 2020, IFK Klagshamn, Nordic Sports Tech, European Association for Sport Management och Sportidealisten.

För att säkerställa kvalitet i alla delar av utbildningen så rankas alla våra föreläsare högt inom sina respektive områden och alla har minst 10 års erfarenhet av svensk- och internationell sportindustri.

Bland tidigare kursdeltagare finns följande företag och organisationer representerade:

AdNika, Anders Thunström Sports Marketing, Ettanfotboll, FamHH AB, Folksam, Fritidsförvaltningen Malmö stad, Kaidi Taekwondo Klubb, KH Consulting AB, Kungliga Motorbåt Klubben, Motala AIF Hockey, Mälarhöjdens IK Fotboll, Norges Rugbyförbund, Racepartner i Sverige AB, Redrydinghood AB, Storvreta IBK, Svenska Bowlingförbundet, Svenska Curlingförbundet, Svenska Skridskoförbundet, Svenska Styrkelyftförbundet, Svenska Taekwonodoförbundet, Svenska E-sportförbundet, Vänersborgs Hockey, Örnsköldsviks Innebandy.

UTBILDNINGEN GER DIG

1. Ny kunskap genom erfarna föreläsare och experter.
2. De senaste trenderna inom sport, sponsring och evenemang m.m.
3. Nya kontakter och nätverk för nya affärs- och jobbmöjligheter.
4. Arbetsmetoder för effektivt arbete i svensk sportindustri.

Intresserad?

Skicka in din intresseanmälan och säkra din plats idag!

INFORMATION

Kursavgift:
7 900 kr.

Obs! Kursavgiften kan delbetalas vid behov.

I priset ingår alla avsnitt med olika talare samt medlemskap i affärsnätverket Sportrummet under 12 månader.

Examination:
1 900 kr.

Efter avsnitten erbjuds alla kursdeltagare att delta i en examination som består av ca. 24 frågor, dvs 3 frågor från respektive talare. Vid godkänt resultat erhålls ett diplom med titeln Diplomerad Sportstrateg.

Lagenliga skatter tillkommer.

 

Utbildningsdagar:
Kursstart 19 januari och varje delkurs genomförs live online på tisdagar kl 12-13.

Utbildningstid:
8 kurser x 40-60 min. Varje avsnitt kan även ses i efterhand via vårt digitala bibliotek.

Plats:
Valfri plats med dator. Utbildningen distribueras online via streaming. Kodord för deltagande distribueras i god tid före kursstart.

VAD SÄGER TIDIGAR DELTAGARE?

Väldigt bra föreläsningar och föreläsare.

– Heidi And, Föreningskonsulent.

Tack för en mycket givande utbildning.

– Bo Sundström, Senior Konsult.

Denna utbildning bekräftar mina idéer och hypoteser. Det känns bra att vara uppdaterad.

– Pelle Larsson, Rättighetsinnehavare.

För att få en inblick i vad vad du kommer att få lära dig, se utbildningsplanen nedan

19/1

Diplomerad sportstrateg 2021

Introduktion Sportstrateg –  Vilka roller finns inom idrotten och vilken är din roll i idrottens värdekedja?

Vi välkomnar dig till uppstart av Diplomerad Sportstrateg. Vi går igenom utbildningens innehåll, en överblick av olika roller inom sportsektorn. Vilka förväntningar finns och vad saknas i dag och hur ser din egentliga marknad ut och vilka resurser har du?

26/1

Hur fungerar sportindustrin

Så här fungerar Sportindustrins värdekedja

Magnus Roos, Senior Konsult, Sport Business Nordic

I denna delkurs får du en överblick av värdekedjan inom nationell- och internationell sportindustri och en genomgång av dess tre intäktshjul; Matchday, Sponsring och Rättigheter. Att arbeta med disciplinerad och strategisk marknadsföring inom sport i teori blir praktik. Hur utvecklar jag mitt evenemang eller min sport? Vilken är min egentliga kärnverksamhet och vilka värden bör kopplas till denna? Hur ser min egentliga marknad ut och var bör fokus ligga? Magnus berör utifrån värdekedjan även sportindustrins utveckling och framtid.

Magnus Roos har varit verksam sedan 1990 i bolag som Sponsor Strategi, S-Comm Inc och Sport Business Group Ltd och grundat Sportseminarier som förmedlar kunskap och affärsnätverk. Magnus har även skrivit två böcker inom sport marketing och management.

Magnus Roos Sportseminarier

2/2

Kommunikation Varumärke idrott

Så här fungerar Varumärket i sportindustrin

Anders Westin, Strategisk Kommunikation & Affärsutvecklare, Sportseminarier

Varumärket är det viktigaste inom alla verksamheter. Det representerar föreningens eller klubbens verksamhet och ska genomsyra allt som görs för att driva positionering, image och skapa rätt identitet. Symbolen för ett varumärke är oftast en logotype som tillsammans med kommunikation skapar en image. Hur bygger eller utvecklar man ett starkt varumärke? Vad är det som driver det och vilka är de viktigaste faktorerna som styr hur det uppfattas? Vilken betydelse har mitt varumärke och för vem? Anders reder ut begreppen och delar med sig av över 20 års erfarenhet av strategisk marknadskommunikation.

Anders Westin är verksam i den nationella media- och sportbranschen sedan 1994 på en strategisk, taktiskt och operativ nivå med ett flertal ledande roller inom den kommersiella sportsektorn. Arbetsgivarna inkluderar bl.a. TV4, Starcom Sverige, Carlsberg Sverige, Tyresö Fotboll och AIK Hockey.

Anders Westin Varumärke Kommunikation

9/2

Det nya sportlandskapet

Så här fungerar Det nya sportlandskapet

Magnus Malmros, Grundare/CEO, Notvarp AB

Den digitala utvecklingen går fort och sportbranschen genomgår en större omställning mot en ny era av digitalt, socialt och interaktivt där alla påverkas. Våra beteenden ändras när nya medier växer fram som tar över de traditionella massmediernas trubbiga roll genom att erbjuda personifierade lösningar, erbjudanden on demand och interaktion. Vad innebär det för sportbranschen? Vilka är utmaningarna och hur kan klubbar, rättighetsinnehavare och sponsorer utnyttja förändringen till sin fördel för ökade intäkter, sänkta kostnader, effektivisering och kontroll?

Magnus Malmros är en av landets mest erfarna konsulter på marknaden för mediarättigheter. Han hade ansvaret för Sveriges första digitala sportkanal från ett tidningshus. Magnus har med sin bakgrund en unik erfarenhet från förhandling, ledning och affärsutveckling av mediarättigheter ur både ägarens, agentens och programbolagets perspektiv. Bland erfarenheterna återfinns IOK, FIFA/UEFA, Premier League, IAAF/EAA, FINA/LEN, Ironman, FIS, Tour de France, SHL och ATP/WTA/Wimbledon.

16/2

Sportjournalistik och Sportmedia

Så här fungerar Sportjournalistik och Sportmedia

Mats Olsson, Expert inom Sportmedia, Offensiv Sport

Syns du inte finns du inte. Men det handlar om att synas på rätt sätt. Därför måste man förstå hur media fungerar och arbetar, samt hur klubbar, ledare och aktiva ska arbeta tillsammans med journalister. Hur ska jag agera för att väcka medias intresse och hur ska jag bete mig under en intervju för att vara nöjd när jag i efterhand ser den på TV eller läser den i tidningen? Hur kan jag bygga mitt varumärke med hjälp av media? Vad ska jag tänka på inför en intervju eller en presskonferens? Vad gör jag om ”drevet” går, det vill säga hur ska jag planera och förbereda mig när en negativ nyhet om min förening är på väg ut i offentlighetens ljus?

Med 35 år i sportbranschen, som journalist, presschef, informationschef och sponsor, har Mats Olsson stor kunskap och erfarenhet om sportmedia. Mats har även haft, och har, många uppdrag som presschef för större idrottsevenemang. Han har också varit presschef för svenska fotbolls- handbolls- och ishockeylandslaget, samt presschef för Nordea Masters i golf och för den svenska truppen vid Paralympics i London 2012 och i Rio 2016.

Mats Olsson Offensiv Sport

23/2

Rättigheter

Så här fungerar Rättigheter

Lotta Lundvall, Projektledare Företag & Sponsring, Cancerfonden

Vad är en rättighet? Hur definierar, säljer och köper man en rättighet idag i en komplex omvärld? Lotta Lundvall ger en genomgång av hur det fungerar med rättigheter i praktiken utifrån en gedigen erfarenhet som Sponsorchef för Vattenfall och idag på ideella Cancerfonden.

Lotta Lundvall har arbetat med sponsring och event i över 25 år, med ett flertal ledande roller inom kommunikation och marknadsföring. Hon har bland annat varit sponsorchef med ett internationellt ansvar över Vattenfalls Europeiska marknader (Tyskland, Holland, Danmark, Finland och Sverige) vilket har lett till en gedigen erfarenhet både vad gäller nationellt och internationellt sponsringsarbete. Sponsringssamarbeten samt egna projekt som Lotta varit med om är till exempel Childhood foundation, Svenska Skidförbundet, Skid VM i Falun och Friidrotts EM i Göteborg.

Lotta Lundvall

2/3

Sponsring idrott sport

Så här fungerar Sponsring

Lotta Lundvall, Projektledare Företag & Sponsring, Cancerfonden

För att attrahera storsponsorer krävs idag en ny typ av exponering, en smartare paketering som kan levandegöra varumärken med passionen idrotten erbjuder. Dessutom måste man kunna mäta affärs- och varumärkeseffekterna av samarbetet. Således behöver svenska rättigheter förtydliga sin roll i samhället, påvisa samhällsnyttan de bidrar med och rikta in sig på partners som stärker såväl ekonomin som verksamheten. Var hittar jag rätt profil? Vad är egentligen sponsring, hur har den förändrats över tid och vart är utvecklingen på väg? Erfarenheter och konkreta råd i utvecklingsarbetet för framtidens varumärken.

Lotta Lundvall

9/3

Idrottsevenemang

Så här fungerar Idrottsevenemang

Ola Bringle, Creative Director, PS Occasion

I den digitala eran av streaming, nya medier och on-demand underhållning konkurrerar arrangörer ständigt om konsumenternas uppmärksamhet och pengar. För att få besökare att komma till evenemang måste arrangörer börja fokusera på upplevelser och aktiviteter som besökare inte vill missa. Hur kan du locka fler besökare till ditt evenemang, din match eller en tävling? Hur skapar du upplevelser som gör att besökare vill komma tillbaka? Vilka är framgångsfaktorerna, evenemangstrenderna och vad krävs för ett lyckat idrottsevenemang?

Ola Bringle har 18 års erfarenhet från upplevelseindustrin. Några exempel på den listan är Volvos paviljong i Volvo Ocean Race, Ericssons aktivering i Volvo Ocean Race, genomförandet av fans area och VIP-aktiviteter på Uefa Europa League Finalen i Stockholm, public viewing av Fotbolls VM och EM på uppdrag av TV4 med flera.

Ola Bringle

16/3

Ulf Björnemark Data

Så här fungerar Marknadsundersökningar

Ulf Björnemark, CEO & Partner på Packtrain

Marknadsundersökningar är grunden i alla branscher för att få svar från kunderna eller olika interna/externa målgrupper hur de tänker, känner eller agerar på din marknad. Hur kan denna fakta analyseras och användas för att öka klubbars intäkter kortsiktigt och långsiktigt? Vikten av att göra rätt från början, vilka frågor som behöver ställas och vad som ger bästa resultat gås igen

Ulf har arbetet mot sponsorer såsom Länsförsäkringar, SEB, samt mot rättigheter som Stockholm Open, Hammarby Fotboll, Svensk Elitfotboll m.fl. Utöver detta har Ulf gjort undersökningarna från enklare eventundersökningar till undersökningar avseende varumärke, affärsutveckling, underlag för sponsorförhandling m.m.

Digital examination

Efter genomförd kurs hålls en digital examination online med frågor kring innehållet från de olika avsnitten.

Vid godkänt resultat erhålls titeln “Diplomerad Sportstrateg”.